Kahramanmaraş ve çevre illerimizde yaşanan deprem afetinin derin üzüntüsü içindeyiz. Depremlerden etkilenenlere başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Depremin yaralarını sarmak ve bu süreçte çocukları ve ailelerini desteklemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Deprem Sonrası Çocukları Desteklemeye Yönelik Ailelere Önerilerimiz:

·       Deprem gibi travmatik durumlardan sonra çocukların sevdikleri, güvendikleri yetişkinler ile bir arada olmaya her zamankinden daha çok ihtiyaçları vardır. Anne-babalar ve çevrelerindeki diğer yakın yetişkinler, çocukların sevgi, şefkat, güvende hissetme ve destek alabilme gibi birçok ihtiyacı için en önemli kaynaklarıdır. Bu yüzden, yetişkinlerin öncelikle kendi kaygı seviyelerini kontrol etmeye çalışmaları önem taşır.

·       Çocukların depreme dair sorularını ve duygularını ifade etmesine yardım etmek, onları özellikle neyin korkuttuğunu bilmek, sakinleşmelerine yardımcı olmayı da kolaylaştıracaktır. Çocuklar sevdiklerini kaybetmeye dair korku yaşıyor olabilir. Bu korkuyu paylaşmaları bile onlara iyi gelecektir. Bu gibi paylaşımların ardından korkmanın, kaygılı olmanın doğal olduğunu vurgulamak çocukları rahatlatan bir yaklaşımdır. Aynı zamanda aldığınız ve alabileceğiniz tedbirler konusunda çocuğu bilgilendirmek, neler yaptığınızı ve yapabileceğinizi birlikte gözden geçirmek çocuğa kontrol hissi vermede yardımcı olacaktır.

·       Deprem gibi travmatik durumlardan sonra çocuklarda uyku ve yeme alışkanlıkları değişebilir, daha çabuk irkilebilirler, sevdiklerinin yanı başından ayrılmak istemeyebilirler, aşırı enerjik ya da aşırı halsiz olabilirler. Tüm bunlar yaşanan bir travmadan sonra ilk haftalarda görülen çok doğal tepkilerdir ve bu tepkilerin zamanla azalması beklenir.  Ailelerin birlikte yemek yemek, sohbet etmek, oyun oynamak, akşamları kitap okumak gibi rutinlerini korumaları, depremin yarattığı olumsuz etkileri gösteren haber programlarına ve sosyal medya görüntülerine çocukların erişimini sınırlı tutmaları bu tepkilerin azalmasında yardımcı olur ve çocukların yaşadıkları belirsizlik algısının azalmasını sağlar.

YARARLI KAYNAKLAR: